Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι ψηφιακές τεχνολογίες και δη οι τηλεπικοινωνίες έχουν βρεθεί σε μια φάση που το invention boom φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Διανύουμε μία φάση χωρίς εκπλήξεις, όπου μετά το “…boom», όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως θα διαμορφωθεί το τοπίο για να πάρουν θέση σε αυτό.

Μερικοί δεν περιμένουν, αλλά προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις. Άλλοι βλέπουν μικρά ξέφωτα και σπεύδουν να τα καλύψουν, ενώ μία διόλου αμελητέα μερίδα αποτελούν αυτοί που κρατούν χαρτί και μολύβι και κάνουν από μία γωνία τους υπολογισμούς τους. Όλοι πάντως έχουν πειστεί ότι το να μην πάρεις θέση στις εξελίξεις θα είναι απλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Το θέμα δεν είναι «αν», αλλά «πότε»!

Ωστόσο, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα που το φετινό MWC τους χαρακτηρίζει ως το «The next element». Είναι το στοιχείο που θα μετατρέψει τις μαγικές τεχνολογίες σε απτή πραγματικότητα και συνηθισμένη καθημερινότητα. Αυτή άλλωστε είναι και η επιτυχία που αναζητούν όλοι. Να μετατρέψουν την επιστημονική φαντασία σε επιστημονική πραγματικότητα. Τα αστραφτερά τους επιτεύγματα να αποκτήσουν την καθημερινή τους χρήση, να φθαρούν στα χέρια δισεκατομμυρίων χρηστών, να γίνουν συνήθεια και να ενταχθούν στην καθημερινότητά μας.   

Το μερίδιό της στο μέλλον διεκδικεί και αυτή εδώ η άκρη της βαλκανικής, η οποία ευτυχεί μετά από μερικά χρόνια ομφαλοσκόπησης να βγει συντεταγμένα σε ψηφιακό ξέφωτο. Αυτή η φωτογραφία με τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής  στο πάνελ του MWC είναι όλα τα λεφτά. Για κάποιον που για χρόνια πολλά -από τις Κάννες- γέμιζε θλίψη βλέποντας τα περίπτερα των άλλων χωρών ήταν περίπου άπιαστο όνειρο…

Με το δεδομένο μάλιστα ότι είναι η πρώτη φορά που έχουμε συναστρία Ελληνικής παρουσίας με εθνικό περίπτερο και ταυτόχρονα παρουσία σε πολιτικό επίπεδο, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε ότι πνέει ούριος άνεμος. Αν μάλιστα αληθεύουν οι πληροφορίες σε λιγότερο από ένα μην θα έχουμε επανάληψη της προσπάθειας με την πληροφορική ως αιχμή του δόρατος στη CeBIT!

Και δεν θα μείνει εκεί το πράγμα. Όλοι μετά το επιτυχημένο φετινό εθνικό-ψηφιακό προσκλητήριο της Βαρκελώνης, αναζητούν τρόπο για Bigger Better Deal του χρόνου,  με αναβαθμισμένη και διευρυμένη παρουσία. Μακάρι!

Ν.Παππάς: Πρόσβαση σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας για όλους τους Έλληνες

Ν.Παππάς: Πρόσβαση σε δίκτυα υψηλής ταχύτητας για όλους τους Έλληνες

Υπάρχει ανάγκη για εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό που θα υπερβαίνει τον πολιτικό κύκλο.

Έξυπνες λύσεις για έξυπνες πόλεις από την Intracom Telecom

Έξυπνες λύσεις για έξυπνες πόλεις από την Intracom Telecom

Λύσεις για έξυπνο φωτισμό, έξυπνη στάθμευση, διαχείριση απορριμμάτων καθώς και μια νέα λύση που αφορά μέτρηση επιπέδου θορύβων στην πόλη.

Η NGMN Alliance ανακοίνωσε νέες σημαντικές δραστηριότητες στο MWC 2017

Η NGMN Alliance ανακοίνωσε νέες σημαντικές δραστηριότητες στο MWC 2017

Σε εστίαση στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων, ώστε να τεθούν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα και στόχοι επιδόσεων για το 5G καλεί η NGMN Alliance.

Οι τέσσερις πυλώνες τεχνολογικής εξέλιξης της Ericsson

Οι τέσσερις πυλώνες τεχνολογικής εξέλιξης της Ericsson

Η Μαρία Μπούρα αναδεικνύει τη σημασία των τεχνολογικών συνεργειών στην αναζήτηση πραγμάτων με αξία στην ανθρώπινη ζωή.

Earth 2050: Dating a robot in an implanted reality από την Kasperksy Lab

Earth 2050: Dating a robot in an implanted reality από την Kasperksy Lab

Μια συζήτηση σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις ανάγκες ασφάλειας ενός ψηφιοποιημένου μέλλοντος στο Mobile World Congress 2017.

GSMA: Έρευνα στο πλαίσιο του MWC 2017 μιλά για τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους των δικτύων 5G

Αν και τα πρότυπα για τα δίκτυα 5G δεν έχουν καθοριστεί προς το παρόν, μια νέα έρευνα από τον GSMA αναφέρει ότι οι συνδέσεις 5G θα ανέλθουν στα 25 δισεκατομμύρια μέχρι το 2025. Στην έρευνα, η οποία φέρει τον διακριτικό τίτλο «The 5G Era: Age of Boundless Connectivity and Intelligent Automation», συμμετείχαν 750 CEO.

Αυτά είναι τα πλήρη τεχνικά χαρακτηριστικά του Oukitel U16 Max

Στην έκθεση MWC 2017, η Oukitel θα παρουσιάσει το νέο Oukitel U16 Max, για το οποίο έχει ήδη επιλέξει να μας ενημερώσει για τα πλήρη τεχνικά του χαρακτηριστικά, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. Πρόκειται για το πρώτο smartphone της Oukitel το οποίο φέρει οθόνη των 6 ιντσών που έχει κατασκευαστεί από την JDI.

Η Ulefone ανακοινώνει στο MWC 2017 την είσοδό της και στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας

Η Ulefone, εκτός από την κύρια δραστηριοποίησή της, που είναι η αγορά των φορητών συσκευών, δεν διστάζει να πειραματιστεί και με άλλα gadgets, τολμώντας ακόμη και να εισαχθεί στην αγορά της εικονικής πραγματικότητας. Ο λόγος, μα φυσικά για την Ulefone VRKAM, μια 360° VR κάμερα.

Samsung Galaxy S7 edge: «Καλύτερο smartphone» στην έκθεση MWC 2017 σύμφωνα με τον GSMA

Μια σημαντική διάκριση έλαβε το Samsung Galaxy S7 edge για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ειδικότερα, ανακηρύχθηκε ως το καλύτερο smartphone στην έκθεση MWC 2017 της Βαρκελώνης, στο πλαίσιο των Global Mobile Awards του GSMA. Σύμφωνα με την Samsung, o τίτλος αυτός είναι αποτέλεσμα του εκλεπτυσμένου design.

Συνεργασία Sony και Jolla φέρνει το Sailfish OS στα Xperia smartphones

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Jolla, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ώρες, η εταιρεία πλέον υποστηρίζει το Open Devices Program της Sony, κάτι το οποίο σημαίνει ότι σύντομα θα διατεθεί το "ανοικτό" λειτουργικό Sailfish OS για την οικογένεια των Xperia συσκευών της ιαπωνικής εταιρείας.

Lenovo Miix 320. Ανακοινώθηκε επίσημα το οικονομικό convertible της εταιρείας με αποσπώμενο πληκτρολόγιο (MWC 2017)

Η Lenovo παρουσίασε στο MWC 2017 και το entry level portable convertible Miix 320, μία 2 σε 1 συσκευή με Windows 10 που αποτελεί διάδοχο του Miix 310 και για την οποία είχαν διαρρεύσει αρκετές πληροφορίες και πριν την έκθεση. Ενσωματώνει ένα -ιδιαίτερα ελαφρύ- πληκτρολόγιο το οποίο είναι αποσπώμενο.

Lenovo Yoga 520. Το νέο ισχυρό convertible laptop της οικογένειας Yoga με Windows 10 (MWC 2017)

Πέρα από το Yoga 720 που ήδη σας παρουσιάσαμε, η Lenovo παρουσίασε στο πλαίσιο του MWC 2017 και το Yoga 520, ένα ακόμη convertible laptop της flexible οικογένειας Yoga, με οθόνη 14 ιντσών. Όπως και το “αδερφάκι” του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέσσερα modes (laptop, tablet, tent & stand).

Το νέο notebook της Porsche Design είναι σαν ένα Surface Book, με δυνατότητα περιστροφής 360 μοιρών και τιμή $2.495 (MWC 2017)

Η Porsche Design αποκάλυψε στην έκθεση MWC 2017 το νέο 2-in-1 Book One, που ομολογουμένως μας θυμίζει αρκετά το Surface Book της Microsoft. Πρόκειται για ένα notebook το οποίο έρχεται εξοπλισμένο με Windows 10 Pro και περιλαμβάνει μια κάμερα των 5MP με αισθητήρα υπερύθρων για την είσοδο μέσω του Windows Hello.

CoolPad Cool Changer S1. Παρουσιάστηκε η νέα κορυφαία πρόταση της Coolpad (hands-on photos & video @MWC 2017)

H CoolPad επέδειξε πριν λίγο σε παρουσίαση που είχε ετοιμάσει στο πλαίσιο του MWC 2017 το νέο της κορυφαίο smartphone Cool Changer S1, μία ισχυρή πρόταση που στοχεύει στην κορυφή της αγοράς. Είναι ένα μοντέλο με οθόνη 5,5 ιντσών ανάλυσης Full HD, που διαθέτει επεξεργαστή Snapdragon 821.

ΖΤΕ Blade V8 Lite: Hands-On @MWC 2017 «Budget-friendly και όμορφο!»

Η ΖΤΕ δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από την μεγάλη γιορτή της mobile τεχνολογίας στο MWC στη Βαρκελώνη, παρουσιάζοντας μία ευρεία γκάμα συσκευών που απευθύνονται σε όλο το φάσμα του καταναλωτικού κοινού. Το V8 Lite ενσωματώνει μία σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά που δεν γίνεται να περάσουν απαρατήρητα από τους fans της budget-friendly κατηγορίας.

Η SanDisk ισχυροποιεί τα Xpand flash drive & Connect Wireless Stick με χωρητικότητες 256GB (MWC 2017)

H SanDisk είχε κι αυτή με τη σειρά της να μας παρουσιάσει ανανεωμένες προτάσεις στο πλαίσιο του MWC 2017 της Βαρκελώνης, έτσι είδαμε από την εταιρεία τα αυξημένης χωρητικότητας 256GB iXpand Flash Drive και επίσης 256GB Connect Wireless Stick.

Huawei @ MWC 2017: Η λύση στο πρόβλημα της μπαταρίας των drones είναι η ασύρματη φόρτιση από κεραίες κινητής

Μπορεί το ενδιαφέρον του κοινού στην έκθεση της Βαρκελώνης να τράβηξε η παρουσίαση των δυο νέων συσκευών της Huawei, τα P10 και P10 Plus, αυτό δε σημαίνει ότι η εταιρεία περιορίστηκε μόνο σε αυτές τις ανακοινώσεις.

Η επαναστατική τεχνολογία Super mCharge της Meizu θα φορτίσει το smartphone σου σε μόλις 20 λεπτά (MWC 2017)

Η Meizu είναι ένας αρκετά γνωστός κατασκευαστής ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο των φορητών συσκευών και μόλις πρόσφατα αποκάλυψε στη Βαρκελώνη μια νέα τεχνολογία γρήγορης φόρτισης, γνωστή ως Super mCharge η οποία θα επιτρέπει την φόρτιση των smartphones του μέλλοντος σε μόλις 20 λεπτά.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Hisense Event @MWC 2017 – Ρομπότ, σαμπάνιες και… πρωτοποριακά smartphones!

Η Hisense είναι μία εταιρεία που στην Κίνα, αλλά και στην ευρύτερη αγορά της Ασίας, θεωρείται «κολοσσός» στον κόσμο της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών ειδών. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί ένα δυναμικό άνοιγμα και σε άλλες αγορές (όπως της Ευρώπης).

Wiko WIM hands-on @MWC 2017 και τα πάντα από το launch event της εταιρείας!

Η Wiko δεν είναι κατασκευαστής... της σειράς και το απέδειξε περίτρανα φέτος στη Βαρκελώνη. Σε περίοπτη θέση του Hall 6, το booth της γαλλικής εταιρείας ήταν ασφυκτικά γεμάτο το απόγευμα της Δευτέρας, στην επίσημη παρουσίαση του νέου Wiko WIM και του WIM lite.

Kodak Ektra hands-on @MWC2017: Μια πραγματική camera πάνω σε ένα smartphone!

Το Kodak Ektra, το εξαιρετικό camera phone με την υπογραφή της ιστορικής εταιρείας που πλέον είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα, βρήκαμε στο MWC 2017 και δε χάσαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε από κοντά! Στην καρδιά του Ektra υπάρχει ένας ταχείας εστίασης αισθητήρας κάμερας 21 MP.

Android One GM6 hands-on @MWC 2017: Το νέο pure Android από την General Mobile στα χέρια μας!

Στο πλαίσιο του MWC 2017 και στο Turkish Pavilion, στο περίπτερο της General Mobile, παρουσιάστηκε σήμερα το νέο "pure Android" smartphone της εταιρείας, ονόματι GM6. Ανήκει στην Android One σειρά, όπως έχουμε γράψει λίγες μέρες νωρίτερα, με αφορμή την επίσημη έλευση των συσκευών της General Mobile στην Ελλάδα μέσω της Conceptum.

TP-Link smarthome @MWC 2017 [pics+videos]

Στο περίπτερο της TP-Link στο MWC 2017, εκτός από τα νέα της Neffos X1 και X1 Max smartphones που ήδη παρουσιάστηκαν στην ελληνική αγορά, περίοπτη θέση είχαν τα smarthome προϊόντα της, όπως έξυπνες πρίζες, έξυπνες λάμπες και ip cameras. Φυσικά δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι motion sensors.

Flir One hands-on @MWC 2017: Μετατρέψτε κάθε smartphone σε θερμική κάμερα!

Η FLIR έχει γίνει περισσότερο γνωστή το τελευταίο διάστημα στους λάτρεις της τεχνολογίας, κυρίως λόγω του Cat S60, του πρώτου smartphone με ενσωματωμένη θερμική κάμερα. Στο περίπτερο της εταιρείας στο MWC 2017, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τα 3ης γενιάς Flir One, τις θερμικές κάμερες που είναι bolt-on σε κάθε smartphone.

ZTE Blade V8 Hands-On @ΜWC 2017 "V for victory"!

Η σειρά Blade V8, πέρα του V8 Lite περιλαμβάνει φυσικά και την "core" έκδοση της οικογένειας των V8, η οποία μπορεί να στοιχίζει λίγο παραπάνω, αλλά θα προσφέρει καλύτερα χαρακτηριστικά σε σχέση με το μικρό "lite" αδερφάκι του. Ειδικότερα, το Blade V8 έρχεται με οθόνη IPS LCD 5.2 ιντσών (70.3% screen-to-body ratio).

Lenovo Phab 2 Pro Hands-On @MWC 2017 "Το phablet που φέρνει το Project Tango στο προσκήνιο!"

Το εντυπωσιακό Phab 2 Pro ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καθώς η Lenovo έχει προσθέσει σε αυτό τη λειτουργία Tango, που με απλούστερα λόγια αυτό σημαίνει ότι η συσκευή χρησιμοποιεί ένα σύνολο από αισθητήρες, οι οποίοι μπορούν να χαρτογραφήσουν τον περιβάλλοντα χώρο πραγματοποιώντας περισσότερες από 250.000 μετρήσεις το δευτερόλεπτο.

Hola!: SMS para todos

Κατά την #day2 του MWC, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βόλτα και στη Fira Monjuic και το FY4N, αφενός για να καταγράψουμε το ενδιαφέρον workshop της AMD, αφετέρου για να τα πούμε εκτενέστερα τόσο με τον Δημήτρη Ρόκκο, όσο και με την υπόλοιπη ομάδα που κατέβηκε σύσσωμη από τη Θεσσαλονίκη.

Συνειδητή επιλογή η αλλαγή έδρας της AMD για το φετινό MWC, μιας και πέρυσι την είχαμε δει στην Fira Europa και το κυρίως εκθεσιακό. Κι είχαν δίκιο... Έχει πολύ "ψωμί" στο F4YN. Γίνονται πολύ ωραία πράγματα...

Επί της ουσίας, αποτελεί ένα θαυμάσιο σημείο συνάντησης για όλες τις startup, ώστε να αδράξουν την ευκαιρία και να κινήσουν το ενδιαφέρον των "μεγάλων".

Τελικά στις νέες τεχνολογίες ίσως στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να έρθουν επενδυτές. Απλά χρειάζεται να μείνουν οι Έλληνες…

Μια λύση είναι να έρθουν Έλληνες επενδυτές... Ίσως όμως αυτοί να είναι και οι πιο δύσπιστοι. Πως άραγε θα μπορούσε να αλλάξει το κλίμα;

Στη Βαρκελώνη πάντως έγινε ένα καλό πρώτο βήμα… «Πρέπει να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε», έλεγε αναφέροντας τη γνωστή ατάκα του Γκάντι, ο οικοδεσπότης Γιάννης το βράδυ.

 «Το καταπληκτικό με την τεχνολογία είναι το πόσο δύσκολες έχουν γίνει οι προβλέψεις», είπε ο Reed Hastings CEO του Netflix. Πόσο δίκιο έχει!

Ο ίδιος ωστόσο δεν παρέλειψε να προβλέψει ότι το μοντέλο της διανομής περιεχομένου που θα επικρατήσει στο μέλλον θα είναι on line και μόνο on line…

Επίσης, το πήγε λίγο μακρύτερα αποτολμώντας την πρόβλεψη ότι στο μέλλον το περιεχόμενο θα διατίθεται όχι μόνο για την ψυχαγωγία των ανθρώπων αλλά και των μηχανών!

Φανταστείτε να θέλει το ρομπότ …οικιακή βοηθός να δει «The Voice» και εσείς με την παρέα Champions League. Τραγικό!

Λέγαμε χθες ότι οι κατασκευαστές εξοπλισμού κάνουν αγώνα να καρφώσουν σε όσο περισσότερα μέρη γίνεται τα σημαιάκια τους.

Μη νομίζετε όμως ότι τα δίκτυα πάνε πίσω. Σύμφωνα με έρευνα σε 750 δίκτυα και αναλυτές το 5G θα ξεκινήσει δυνατά μέσα στο 2020….

….και το 2025 οι συνδέσεις 5G θα ανέρχονται σε 1.1 δισεκατομμύρια! Είπατε τίποτα;

Μας εντυπωσίασαν οι συσκευές της Hisence όχι μόνο για τις δυνατότητες τους, αλλά και για την ποιότητά τους. Να δείτε που στο τέλος θα ισχύσει το Hisence = High Sales!

To VR και το AR σε συνδυασμό με υπηρεσίες location based θα κυριαρχήσουν στο μέλλον. Έχουμε απλά «ξύσει» την επιφάνεια, δήλωσε ο CEO της Niantic John Hanke, η εταιρεία του οποίου προσφέρει το παιχνίδι που στην ουσία ενέπνευσε το Pokemon Go!

Από την άλλη κάποιοι ισχυρίζονται ότι για να πετύχει το VR χρειάζονται περισσότερα pixels (PPI), δηλαδή μεγαλύτερη ανάλυση και ταχύτητα, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για το κόστος, την επεξεργαστική ισχύ και τη ζωή της μπαταρίας…

Η βραδιά έκλεισε με συζήτηση σε χαλαρό ύφος σε ένα από τα πιο κεντρικά εστιατόρια της Βαρκελώνης. Ο Γιάννης του ΣΕΠΕ, εξαίρετος οικοδεσπότης κάλεσε “όποιον μιλούσε ελληνικά", σε μια επιτυχημένη είναι η αλήθεια, προσπάθεια συσπείρωσης του ελληνικού τεχνολογικού κόσμου που βρίσκεται αυτές της μέρες στο MWC.

Επιτέλους, χάρη σε αυτή την πρωτοβουλία κάθησαν σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι του ελληνικού γίγνεσθαι στην πρωτεύουσα της τεχνολογίας, στο ίδιο τραπέζι.

Μεταξύ τυρού και αχλαδίου ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες σχετικά με το πώς θα δυναμώσει η Εθνική Ψηφιακή ομάδα. Ένα μόνο μπορούμε να σας πούμε. Τα καλύτερα έπονται!!!

Όλοι οι σχεδόν 40 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, μέλη της ελληνικής αποστολής, Έλληνες πολυεθνικών εταιρειών και εκπρόσωποι του Υπουργείου ΨΠ και της Γενικής Γραμματείας έδειξαν να μοιράζονται τη χαρά της φετινής επιτυχίας και τον ενθουσιασμό για όσα θέλουμε και πρέπει να πετύχουμε στο μέλλον!

Τελικά, δεν βγαίνουν τυχαία οι παροιμίες: Σπίτι χωρίς Γιάννη προκοπή δεν κάνει!

Stay tuned. Σήμερα, έχουμε δυνατό πρόγραμμα και πολλά χιλιόμετρα…

ΧΟΡΗΓΟΙ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ